Skip to main content

Inspiro


Beliau adalah seorang lelaki hensem dan stylo yang dilahirkan pada 26 Disember 1971, merupakan seorang pelakon dan pemuzik dari Amerika yang aku minati. Beliau memulakan kerjayanya sebagai model sebelum mempelajari bidang seni, dan kemudian, filem dan video. Beliau mula terkenal semasa memegang watak Jordan Catalano dalam My So-Called Life. Beliau adalah vokalis, gitaris dan penulis lagu untuk band rock Amerika. Tak perlu aku mensi. Tentu umum dah tahu pabila habis baca ini. Beliau adalah campuran Sepanyol kerana keturunan datuknya berasal dari Sepanyol.

Setelah tamat pembelajaran pada gred 10, beliau memutuskan untuk kembali dan memberi tumpuan pada pendidikan di Sekolah swasta Flint Hilll di Oakton, Virginia dan lulus di Emerson Preparatory School di Washington, DC, pada tahun 1989. Ketika tamat waktu persekolahan, beliau mendaftar di Philadelphia Universiti of Arts untuk mempelajari  bidang lukisan. Namun, beliau kemudian dipindahkan ke New York City School of Visual Arts selepas mengembangkan minat dalam bidang ini.

Pada tahun 1992, beliau berpindah ke Los Angeles untuk mengejar karier dalam bidang muzik, tetapi juga menerima beberapa kerja sambilan. Dua tahun kemudian, beliau mendapat watak dalam satu rancangan tv, My So-Called Life, di mana beliau menjadi Jordan Catalano yang berlawan dengan Claire Danes. Kemudian beliau belakon dalam beberapa filem seperti How to Make an American Quilt,The Last of the High Kings, Girl Interrupted, Urban Legend, The Thin Red Line, Prefontaine dan Fight Club.

Selain bekerjaya dalam bidang filem, beliau adalah vokalis, gitaris dan penulis lagu irama dari sebuah band. Beliau memulakan bidang muzik ini pada tahun 1995 dan bergerak secara serius pada tahun 1998 dengan saudaranya yang merupakan drummer band. Pada bulan Mei 2007, band ini telak melakukan tour di sekitar Eropah. Pada bulan Ogos 2008 pulak, Virgin Records mengemukakan tuntutan $30 juta terhadap beliau tetapi band ini menolak untuk memberikan tiga album sesuai dengan kontrak. Beliau juga mengarahkan beberapa muzik video lagu band dibawah naungan syarikat Bartholomew Cubbins dan Angakok Panipaq.

Pada tahun 1996 dan 1997, beliau terpilih sebagai salah seorang daripada 50 Orang Paling Kacak di dunia. Kedua-dua gelaran itu diberikan oleh majalah People. Selain itu, beliau pernah mendapat penghargaan untuk "Prince of Darkness" di Fuse Fangoria Chainsaw Awards pada 28 October 2006 dan Breakthrough Crossover Artist di 6th Annual Hollywood Life Awards pada December 2006.

Usai sudah sedikit kisah inspiro aku.|Didi.Andra

Comments

Popular posts from this blog

Ulangtahun Terakhir

Setiap ulangtahun aku cuba menanda.
Walau tidak selalunya bermakna.
Adakalanya, sekeping nota - mampu memberi bahagia.

Kita manusia, suka perkara-perkara kecil; untuk dicinta.
Kita manusia, alpa perkara-perkara kecil; lalu dilupa.

Akhirnya, kita di mana ?


| M. Rafi San


Kehilangan Mimpi

Pagi ini aku kehilangan mimpi. Paling aku khuatiri, hati sedang melonggar. Dek leka hujan berlarian tanpa endah seluruhnya. Sedikitpun aku tidak nikmati. Sungguh, ia meresahkan.

Kenangan apakah telah mati dan menjadi hantu ?

Aku diburu, terburu-buru.
Malam, adakah kau telah menjadi musuhku ?

Tak ada lagi yang indah, tentangmu.
Tak ada lagi yang manis, tentangmu.
Tak ada yang setenang separuh jiwamu - dibahuku,

Aku sedang kehilangan mimpi.

| M Rafi San

Bukan Perempuanku I

Dia.
Bukan perempuanku.

Asing. Katakan sahaja dia seorang asing. Dan, pisahnya daripada sebuah pasung mimpi, lalu kebiasaan itu biasa. Katakan lagi, dia bukan perempuanku. Cuma, aku gemarkan sia-sia.

Nanti--
Lihat aku dulu. Aku sedang kalah. Kalah dengan ghairah.
Mata bundarmu yang menjegil tika aku menewaskan egomu. Senyum lebihan yang tidak tahu dimana habisnya. Kau, peragut masa. Si gadis yang merampas tuan hati, yang dipenghuni sunyi. Dan, separuh jiwa kau telah lolos - tak henti mengunjungi. Nah, akhirnya kita dilahap dengan kata-kata sendiri. Kata-kata yang saling berbunuhan. Seperti aku katakan, kau sudah jadi tuan. Seperti aku telah lupakan, kau bukan perempuanku.

Tolol bukan? Jatuh pada yang bukan milik kita. Tak ada satu hati yang muat dua.

Bukan perempuanku.
Kau harus tahu ketika lampu membisu
gelap jadi sahabatku - ketika,
aku rindu tapi aku beku
aku mahu tapi tak mampu.

Engkau yang sebenar-benarnya telah jauh. Aku dipagar bentak mahukanmu. Aku menyantun diriku, haruslah b…