Otep: Si Budak Jujur

"Awas! Kisah ini adalah benar diambil di tuit-tuitan di laman Twitter @xdidiandrax"


Ajai dan Mona ada seorang anak laki. Hasil dating pada malam setahun yang lepas. Kalau tak silap; Valentine Day. Yang hari kapel-kapel tu


Setahun yang lepas, Ajai dan Mona lepak kat Zoo Negara. Nak jauh punya pasal. Ajai bawa Mona dating ke zoo. Katanya takmau tiru bebudak muda


Dengan perasaan yang bajet-bajet matang, Ajai bawa Mona ke zoo. Depa naik basikal bmx, hasil rompakan nenek tua yang sedang lepak di Pavi


Sambil muka senyum unta, Ajai mengayuh basikal bmx. Mona duduk atas handel depan. Berlatar-belakangkan nenek tua sedang berlari anak


Akhirnya, depa sampai di zoo. Setelah 3 hari penat mengayuh basikal bmx milik nenek tua yang diberi nama Nadia Natasha Binti Abdul Kasman


Nenek tua yang nama Nadia Natasha Binti Abdul Kasman?. Secara peribadi, dia adalah bekas juara tipu merentas desa peringkat Sekinchan 1961


Semasa acara berlangsung, Nadia Natasha disyaki menumpang seorang petani sehingga ke garisan penamat dan terus menjadi juara tipu bermaruah


So, impak semasa tua, nenek ni hanya mampu berlari anak. Sebab masa muda asyik tipu dalam acara merentas desa. Padan dengan muka buruk dia


Back to cerita Ajai dan Mona. Depa dah sampai zoo. Mona suruh Ajai beli map Kuala Lumpur; takut sesat dalam zoo. Ajai ikut sebab dia bengap


Bila dah beli map Kuala Lumpur, depa berdiri menghadap kiblat. Menurut Mona, kalau sesat, percaya-lah pada kiblat. Ajai pun ikut, dia kan...


Seperti pasangan kapel yang lain, depa lompat katak berpelukan sekitar zoo. Ini akan menambah kemesraan antara pasangan yang kapel. Betul !


Pusing punya pusing, tetiba hujan lebat turun. Ajai dan Mona berlari macam filem hindustan masuk ke kandang tapir. Terkesima tapir sekejap


Tapir tu apa lagi, kau ingat dia nak tengok saja?. Dengan kuasa bulan, tapir tu terus terajang Ajai dan Mona. Ajai jatuh, Mona senak perut


Ajai geram. Muka dia merah menyala. Boleh buat lampu suluh. Melihat Mona menangis, Ajai terus terajang balik tapir tadi sampai mampus


Ajai ni nampak macam kejam, sebenarnya dia pondan. Kerana sayang, dia sanggup buat apa saja, termasuk membunuh binatang. Memang binatang~


Seperti pepatah melayu sebelum World cup, "Biar pondan, asalkan bermaruah". Begitulah dengan Ajai, takkan dia nak mengalah dengan tapir?


Memandangkan Mona masih terbaring senak perut, Ajai dukung ke satu lagi kandang; kadang harimau malaya. Ajai bangga dapat masuk kandang ni


Ajai masuk kandang harimau pelan-pelan. Jalan gaya pencuri hati wanita. Seriau harimau sedar. Ajai mula mengesot gaya ikan duyung


Semangat Ajai mula mengganas macam harimau, bila tengok badan Mona yang tak seksi tu. Harimau dicekik. Mereka mula melucah 8 kali malam tu


Maghrib berganti maghrib, subuh berganti subuh, syuruk berganti syuruk. Setahun berlalu bergitu saja. Seorang bayi dilahirkan, Otep Bin Ajai


Otep Bin Ajai atau nama fesbuk dia Remy. Seorang budak baik, ikhlas, sedar diri, bukan pencuri, jarang online. Yang penting jujur


Semasa Otep umur 7 tahun, bapak dia hantar ke sekolah rendah. Rendah sangat sekolah tu; 1 tingkat ja. Dia pun tak tahu sebab apa. Bodoh lagi


Dalam kelas, Otep tak habis-habis tanya soalan yang sama, "Cikgu, awat sekolah ni rendah?". Sepuluh ratus kali tanya. Kaki sampai ke muka


Dengan muka senyum paling ikhlas, Otep tanya lagi, "Cikgu pernah rasa kaki bapak saya tak? Ramai yang mati sebelum ni". Cikgu on twitter


Takut dengan ugutan Otep, cikgu terus log in twitter. Dia update status, "Murid-murid aku sorang ni perangai macam buqhit. Hepi betul :)"


Malangnya Otep tak dapat reply status twitter cikgu dia. Lupa bawa laptop. Otep pendam. Cikgu dia puas hati dapat lepas geram di twitter


Bagaikan pak arab menyundal, Otep genggam tangan kuat-kuat. Berdiri atas meja. Backflip dan DUSHHHH!. Terus tumbuk muka cikgu macam Naruto


Terkena penangan Otep, cikgu Lily tersungkur ke lantai. Gigi palsu yang baru beli semalam turut bertaburan di lantai simen kelas 1 Power


Dalam kelas 1 Power ni semua murid-murid ada kuasa power. Tapi Otep dikurniakan power yang power. Itupun diwarisi oleh bapak dia yang power


Selepas kematian cikgu Lily, Otep minta izin kedua ibu bapa dia. Katanya, "Dear my lovely parents, aku rasa nak pi travel la". Sopan betul


Setelah di-izinkan. Bermula saat ini, Otep akan travel ke suatu tempat yang jauh. Demi mencari seorang guru yang mengamalkan ilmu khurafat


Jauh, terlalu jauh Otep berjalan. Walaupun ada bas, KTM, flight. skateboard dan sampan. Otep tetap berjalan kaki. Katanya "Lantak aku lah!"


Boleh tahan jugak kesopanan Otep ni. Aku ingat dia ni biadab, rupanya sopan sangat. Tahun demi tahun, Otep mengembara. Akhirnya sampai jugak


Bukit Bintang; suatu kawasan pendalaman yang suram. Bebukit-bukau. Terdapat satu pohon pisang dicelahan pokok kelapa. Aneh tapi benar


Otep letih. Dia duduk berehat di Starbucks. "Pishang betul kat sini". Tetiba ada lalat belasah siput. Lalu Otep namakan tempat ini Kelantan


Di Kelantan, Otep terjumpa dengan seorang gadis sunti. Menurut name tag yang dipakai, tertulis "Siti Wan Kembe". Cool jugak nama makwe ni


Tapi gadis tu menafikan. Bukan name tag kepunyaan dia. Ini milik kakak-nya. Dia terpaksa curi sekejap, gara-gara lewat ke sekolah


Akibat penipuan besar ini, Otep bengang. Dengan satu hayunan pisau dapur, kepala gadis tadi putus. Terpancut darah melimpah ke ladang gandum


Ladang gandum yang dipenuhi dengan limpahan darah, bertukar menjadi koko krunch. Otep, ambil sedikit untuk bekalan ke tempat lain pulak


Perjalanan tetap diteruskan, Otep menyanyi lagu Maher Zain dalam hujan lebat. Dia sedar takda sapa nak dengar. Tapi ada dia kesah?


Otep tiba di suatu pulau kecil. Terdapat menara berkembar macam KLCC. Ada bangla. Otep fikir sejenak. Lalu dia namakan tempat ini Penang


Di Penang, Otep lepak warung tepi jalan. Seorang mamak mai ambik order. "Nasi kandaq ada?". "Tarak la". Esok hari, nasi kandar tercipta


Ketika nasi kandar tercipta, seluruh rakyat Penang berbangga. Depa hadiahkan sebuah feri kepada Otep. Tapi dia menolak. Katanya, "Its okay"


Sebelum blah dari Penang, Otep dihalang oleh seorang laki. Muka dia macam Piee. Otep bengang. Awan mula bertukar kaler kelabu tahi gajah.


Hujan di Kelantan mula membanjiri Penang. Oleh kerana ditegur Piee, cuaca terus berubah. Otep capai pistol dari mamak, lantas menembak Piee!


Keting !!!. Bunyi peluru tersasar ke ekzos beca. Superman atau nama betul dia, Superman Bin Halim. Kini berdiri gagah dihadapan Otep. Jeda.


Terkelu Otep. "Tadi hang rasa hebat sangat, awat la ni kecut teloq pulak. Celaka!". Ujar hati Otep pelan-pelan dalam bahasa utara


Otep diam selama sejam. Sementara itu, Superman dan mamak sedang lepak layan game FIFA13. Result-nya, mamak menang. Itupun sebab depa home


Otep sentap dengan tindakan hina ini, dia terus menangis. Mula nak givap. Otep angkat tangan kanan ke langit, "Aku nak terkencing sat~"


Otep berlari sepantas kilat ke tandas. Terlanggar meja dan kerusi kayu; Otep jatuh. Bangun semula. Melompat masuk dalam lubang jamban. Lega


Dalam tandas, ada seorang budak kecik sedang tidur. Otep telah membuat dia terkejut, lalu budak itu menikam perut Otep dengan buluh runcing


Otep sempat mengelak, tapi sungguh malang. Otep tergelincir masuk ke dalam sinki seluas Tasik Kenyir. Otep tak reti berenang. Mati lemas


Berita kematian Otep mendapat liputan media massa seperti; RTM4, Disney Channel, Warta Petang, BBC dan Bloomberg. Seluruh dunia gembira :)


Setelah mendapat arahan kerajaan Russia, mayat Otep dihantar ke Hospital Ipoh untuk dibedah siasat. Dan ditanam di Rembau, Negeri Sembilan


Semasa majlis pengebumian, kelihatan ramai member datang kutip hutang. Slash, Majid Khamis, Oliver Sykes, Chris Jericho serta Nicki Minaj


Tapi kutipan hutang tak dapat dijalankan. Mak bapak Otep lari dari semua hal ini. Ada yang cakap depa lari ke sebuah pulau di Kedah. Tamat.




|Didi.Andra

Comments

Popular Posts